Ensimmäinen lockdown kokemus

Koronahan ei ole enää mikään uusi asia, mutta Suomi ja Sveitsi hoitavat tämän saman asian todella eri tavoin. Keväällä kohdatessani pandemian ensimmäisen aallon Suomessa, ihmettelin miksi monet kokivat erinäisten paikkojen sulkeutumisen, tapaamisrajoitukset ja maskisuositukset niin kovin raskaasti. Omaa arkeani nämä suositukset eivät juuri muuttaneet, ehkä sen takia, että en muutenkaan ole mikään sosiaalinen perhonen, joka viihtyy kaikenlaisissa kissanristiäisissä. Lisäksi työni jatkui täysin normaalisti, mitä nyt työpaikalle tuli erilaisia uusia turvaohjeistuksia, mutta sinne töihin oli kuitenkin mentävä niin kuin ennenkin. Samalla lapsi palasi hoitoon ja tiettyjen varotoimien jälkeen kävimme tavanomaisesti mummuloissa ja muutamilla ystävillä kylässä. Suomessa meille oli muokkautunut pieni toimiva kupla, jossa elämä jatkui pelottavan normaalisti pandemiasta huolimatta.

En ollut kovin paljoa kärryillä Sveitsin koronatilanteesta tai sen tavasta hoitaa sitä, kun muutimme tänne. Mieheltä kun kysyi asiasta, tilanne oli suomea vastaava...no joo. Ensimmäiseksi kävi ilmi, ettei meidän tarvinnut ottaa koronatestejä, jotta saimme tulla uuteen kotimaahamme. Lentokoneessa matkalla Zurichiin täyttelin kahteen paperiin omat ja lapseni tiedot siltä varalta, että myöhemmin kävisi ilmi koronatapaus lentokoneessa. Kukaan ei koskaan soitellut perään, joten oletettavasti lennosta selvittiin puhtain paperein. Täällä Sveitsissä, ainakin Zurichin kantonissa on voimassa maskipakko melkein joka paikassa, ei vain kaupassa. Ulkoilla saa toistaiseksi ilman maskia, mutta paljon näkee ihmisiä maskit kasvoilla myös kaduilla, erityisesti vanhassa kaupungissa.

Erään facebook ryhmän mukaan täällä Sveitsissä ollaan tällä hetkellä kolmannessa lockdownissa. Tammikuun puolessa välissä tai lopussa (en muista..) tuli lisärajoituksia, kun kaikki "turhat" kaupat laitettiin säppiin. Vaatekaupat, leluliikkeet, sisustuskaupat yms. Eli käytännössä kaikki muut paitsi ruokakaupat, optikot, apteekit ja puhelinliikkeet. En tosin täysin käsitä sitä, miten täällä määritellään "essential" koska myös jotkut kukkakaupat näyttävät olevan auki. Erikoista on myös, että paikalliset isot ruokakaupat, joissa myydään paljon muutakin kuin ruokaa, ovat sulkeneet muovinauhoin vaate, -lelu, -kirja, -elektroniikka yms. osastot. Lisäksi tosiaan ennen joulua meni jo sulkuun KAIKKI mahdolliset harrastuspaikat. Näillä näkymin tämä lockdown jatkuu ainakin tämän kuun loppuun.

Eilen saatiin myös kokea aika erilainen koronaan liittyvä toimi, kun aamulla hieman ennen kahdeksaa kaksi poliisia seisoi meidän ulko-ovella tarkistamassa, että työmatkalta palannut isäntä on todellakin kotona karanteenissa! Siinä oven raossa mä (hieman epäuskoisena) vastailin poliisin kyselyihin ja  varmistelin, että juu-u, kyllä se isäntä tuolla huoneessa on ja pysyy karanteeninsa loppuun saakka. Vaimon sanalliset vakuuttelut näyttivät riittävän, ja poliisit toivottelivat hyvää päivän jatkoa. Oli kyllä aikamoinen kokemus...Nauroin jälkikäteen miehelleni, että ne poliisit piti mua varmaan aika tyhjäpäänä, kun ensin kesti, että saan vaatteet päälle ja juostua ovelle avaamaan, sitten en saanutkaan ovea auki ennen kuin kävin hakemassa avaimen, ja lopulta kun sain oven auki, pidin ovea kissojen takia vain hieman raollaan kuin mikäkin syyllinen. Suurella todennäköisyydellä poliiseja saattaa näkyä vielä toistamiseenkin oven takana, toivottavasti vaan ei enää ennen aamu kahdeksaa...😜 

Paikallinen lelukauppa ilmoittaa olevansa kiinni. Paljon tekstiä, tietysti pelkästään saksaksi..😅



Kommentit